Torba Yasa Doğrultusunda Doğum İzni Ve Süt İzni

Eyl 26

İş Yasası’nın 74. maddesi gereğince, kadın işçilerin doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde, yani ikiz, üçüz veya daha fazla bebek beklenmesi halinde, doğumdan önce çalıştırılmayacak 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir.

 

Hamile işçi eğer isterse ve sağlık durumu da uygunsa, doktorun onayı ile doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası izin süresine eklenir. Ancak, doğuma 3 hafta kala izne ayrılma konusunda yasal zorunluluk bulunmaktadır.

 

İş Yasası’nın 74. maddesine 13/2/2011 tarihinde şöyle bir hüküm eklenmiştir: kadın işçinin erken doğum yapması halinde, doğumdan önce kullanamadığı yasa uyarınca çalıştırılmaması gereken süreler, doğum sonrası sürelere eklenmek suretiyle kullandırılır.

 

Çalışan hamile işçinin doğum izni alabilmesi için, öncelikle doktordan hamile olduklarına dair bir rapor alıp, o raporu çalıştıkları işyerine ibraz etmeleri gerekir. Bağlı olduğu sigorta kurumuna da hamile olduğunu bildirmeleri gerekmektedir. İzin zamanının belirlenmesi ve yasal işlemlerin takip edilmesi açısından hamilelik bildirimi yapılması şarttır.
Sonra da doğumun 8 hafta öncesi ve 8 hafta sonrasının hangi tarihlere denk geldiğini hesaplayıp, bu haftalar için izinlerini ne zaman başlatacaklarını iş yerine bildirmeleri gerekir. Kadın işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra izin süreleri gerekirse artırılabilir. Bu süreler doktor raporu ile belirtilir.

 

Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik doktor kontrolleri için ücretli izin verilir. Hekim raporu ile gerekli görüldüğü takdirde, hamile kadın işçi sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılabilir. Böyle bir durumda, işçinin ücretinde herhangi bir indirim yapılmaz.

 

Hamile işçi dilerse, doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra 6 aya kadar ücretsiz izin kullanabilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesaplanmasında dikkate alınmaz.

 

Doğum iznine ayrılan işçiye izinli olduğu süre içerisinde SGK tarafından geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir. Doğum rapor parası diye de bilinen bu ödeme iş göremezlik süresi boyunca sigortalıya ödenir. Bu izin süresi içerisinde işverenin işçiye ücretini ödeme zorunluluğu yoktur.

 

Yıllık ücretli izin hakkının hesabında, doğum izni süreleri çalışılmış gibi sayılır.

 

Doğum yapmış bayanlara bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 (birbuçuk) saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kulllanılacağını anne işçi kendisi belirler. Kullanılan süt izni süreleri,  günlük çalışma süresinden sayılır.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Torba Yasa Doğrultusunda Doğum İzni Ve Süt İzni, 10.0 out of 10 based on 1 rating
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir