Hakkınızda Kişilik Haklarınıza Saldırı Niteliğinde Veya Gerçek Dışı Haber Yapılırsa Haklarınız Nelerdir?

Eki 02

Yasal olarak, medyanın her alanında yani hem yazılı hem görsel-işitsel hem de internet medyasında tekzibe olanak bulunmaktadır . Yani gazete veya dergideki bir haber ya da köşe yazısı, televizyondaki bir program ya da internet sitesi içeriği tekzip edilebilecektir.

Bir gazetede, bir internet sitesinde veya herhangi bir basın-yayın organında hakkınızda şeref ve haysiyetinizi ihlal edici veya sizinle ilgili gerçek dışı bir haber yapıldıysa hukuksal anlamda birtakım haklarınız mevcut. Bu gibi bir durumda yapmanız gereken ilk şey hakkınızda yapılan haber hakkında düzeltme ve cevap yazısı (tekzip metni) yazarak yayını yapan basın-yayın kuruluşunun ilgili sorumlu müdürüne bu metninizi göndermeniz gerekmektedir. Bu işlemin noter kanalıyla yapılması yararlı olacaktır. Yayın tarihinden itibaren  2 ay içinde hukuka uygun yapılan başvurularda sorumlu müdür düzeltme metnini inceler ve 3 gün içerisinde bu yazıyı yayınlayabilir. Günlük olmayan süreli yayınlarda ilk yayında yayınlanması gerekir. Tekzip metni, yayının yer aldığı sayfa ve sütunlarda, aynı puntolarla ve aynı şekilde yayımlanmak zorundadır. Fakat, sorumlu müdür düzeltme yazısını yasal süre içerisinde yayınlamazsa, Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak tekzip metninin yayınlanmasını talep edebilirsiniz. Sulh Ceza Mahkemesi başvurudan itibaren 3 gün içerisinde duruşmasız olarak kararını vermelidir. Bu karara itiraz süresi 3 gündür. İtirazlar bir üst mahkemeye yapılır.

Hakkında şeref ve haysiyetini ihlal edici veya gerçek dışı haber yapılması sebebiyle maddi, manevi zarar gören kişi, uğradığı zararın tazminini dava yoluyla talep edebilir.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Hakkınızda Kişilik Haklarınıza Saldırı Niteliğinde Veya Gerçek Dışı Haber Yapılırsa Haklarınız Nelerdir? , 10.0 out of 10 based on 1 rating
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir