ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI – ANLAŞMALI BOŞANMAYA KARAR VERİLEBİLMESİNİN KOŞULLARI
Şub 06
Hangi nedenlerle olursa olsun, eşlerin evlilik birliğini sürdüremedikleri ve gerek kendileri gerek, varsa müşterek çocukların boşanma davası sürecinde yıpranmalarını ve özel hayatlarının deşifre olmasını önlemek amacıyla en hızlı şekilde boşanmalarını sağlayan boşanma davası türüdür. Bu dava türünde eşlerin boşanma sebeplerini açıklamaları gerekmemektedir.
Anlaşmalı boşanmaya karar verilebilmesi için;
- Tarafların evliliklerinin en az 1 yıl sürmüş olması gerekmektedir.
- Eşlerin anlaşmalı boşanma için mahkemeye birlikte başvurmaları veya bir eşin diğerinin açtığı anlaşmalı boşanma davasını kabul etmesi gerekmektedir.
- Eşlerin irade beyanlarını serbestçe açıklamaları gerekir. Bu noktada mahkeme yargıcının, eşlerin irade açıklamalarının özgür serbestçe olup olmadığını yakından denetlemesi gerekir. Uygulamada kimi zaman duruşmada eşlerin irade açıklamaları sırasında (yargıç tarafından boşanmak isteyip istemedikleri sorulduğu zaman) ağladıkları görülmektedir. Böyle durumlarda dava yargıcın inisiyatifine bağlı olarak, çekişmeli boşanma davası olarak devam edebilmektedir. Aslolan evlilik birliğinin devamını sağlamak olduğu için, yargıç bu gibi durumlarda tarafların barışmalarına yönelebilmektedir.
- Tarafların, mahkemenin de kabul edebileceği koşullarda, boşanma, boşanmanın mali sonuçları (nafaka, mal paylaşımı gibi) ve varsa çocukların velayeti, çocukla şahsi ilişki konularına ilişkin bir protokol düzenleyerek mahkemeye sunmaları ve bu protokolü karşılıklı olarak tümüyle kabul ettiklerini duruşma sırasında belirtmeleri, duruşma gün ve saatinde her iki tarafın da mutlaka hazır bulunmaları ve her konuda anlaşmaları gerekmektedir. Anlaşma taraflar arasında ihtilaf yaratmayacak açıklıkta olmalıdır. Tarafların herhangi bir konuda, örneğin, nafaka miktarı, şahsi ilişki, tazminatlar vb. bir konuda dahi anlaşamamaları halinde anlaşmalı boşanma mümkün olamaz. Böyle bir durumda davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam edilir.
- Tarafların bizzat mahkemede açıklamış oldukları özgür iradeleri sonucunda düzenlenmiş olan protokolün, mahkemece uygun bulunması gerekmektedir. Yargıç, tarafların ve özellikle de çocuğun menfaatini gözeterek tarafların düzenlediği protokol üzerinde birtakım değişiklikler yapılmasını önerebilir. Bu değişikliklerin taraflarca kabul edilmesi halinde boşanmaya hükmolunur. Örneğin, 2 yaşındaki çocuğun velayetinin babaya bırakılmasına ilişkin tarafların anlaşmaları yargıcı bağlamayacak, bunun sebebini soracak, annenin çocuğa bakacak mali durumunun olmadığı yönündeki gerekçesine yargıç itibar etmeyerek velayet hakkının anneye verilmesini taraflara teklif edebilecektir.
Yukarıda belirtmiş olduğum koşulların tamamının varlığı halinde tarafların anlaşmalı boşanma istemlerinin kabulü gerekmektedir. Yargıç, başkaca bir delil aramaksızın evlilik birliğinin temelinden sarsıldığı gerekçesi ile tarafların boşanmalarına karar verir.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI - ANLAŞMALI BOŞANMAYA KARAR VERİLEBİLMESİNİN KOŞULLARI,