AİLE KONUTU ŞERHİ

Kas 24

Aile konutu; evli kaldıkları süre içinde eşlerin ve çocukların bütün yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirdikleri, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadıkları, düzenli yerleşim amacıyla kullandıkları alandır. Bu sebepledir ki, aile fertleri açısından bu kadar önemli bir malvarlığıyla ilgili hukuki işlemler hakkında eşlerin tek başlarına karar alarak bu kararı uygulaması, diğer eşin önemli yararlarını etkileyebilir. Bunun sonucu olarak da, TMK.’nun 194. maddesi, aile konutu üzerindeki hakları tamamen veya kısmen sınırlayan hukuki işlemleri diğer eşin rızasına bağlamıştır. TMK’nun 194. maddesi der ki;

‘Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz.

Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hakimin müdahalesini isteyebilir.

Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini isteyebilir.

Aile konutu eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmışsa, sözleşmenin tarafı olmayan eş, kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş diğeri ile müteselsilen sorumlu olur.’

Görüldüğü gibi yasal düzenleme ile, Tapu Sicilinde aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olarak gözüken eşin, bu aile konutu hakkında hukuki işlem özgürlüğü diğer eşin onamına (rızasına), katılımına bağlanmıştır. Burada amaç, aile konutunun ve bu konutla ilgili yasal hakları koruma altına almaktır. Bu koruma, evlilik birliği devam ettiği sürece geçerlidir. Yani evliliği sona erdiren ölüm, boşanma, evlenmenin iptali, feshi veya aile konutu şerhinin terkini söz konusu olmadığı sürece, aile konutu ile ilgili koruma devam eder.

Aile konutu şerhi, üçüncü kişilere karşı bildirici nitelikte, evlilik birliğini korumayı amaçlayan, üçüncü kişilerin iyiniyetini ortadan kaldıran nitelikte hukuki bir tasarruftur. Şerh, mahkeme kararı ile ya da tapu sicil müdürlüğüne gerekli evrakların teslimi ile konulabilmektedir.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
AİLE KONUTU ŞERHİ, 7.8 out of 10 based on 5 ratings
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir