İŞÇİNİN İŞYERİNE YAPILAN NAKİT ÖDEMEYİ ALIP KENDİ KREDİ KARTIYLA ÖDEME YAPMASI

Ara 09

İşçinin işyerine yapılan nakit ödemeyi alıp kendi kredi kartıyla ödeme yapması, işçilerin borçlarını ödeyebilmek gerekçesiyle veya nakit ihtiyacından dolayı başvurdukları geçici bir çözümdür. Ancak, işçiler tarafından yapılan bu eylem, İş Yasası uyarınca, işverene işçinin iş akdini haklı nedenle derhal sona erdirme hakkı tanımaktadır.

4857 sayılı İş Yasası’nın 25/2 maddesi ile işverenlere, işçinin Ahlak ve İyi niyet kurallarına uymayan haller nedeniyle iş sözleşmesini haklı nedenle derhal sona erdirme hakkı tanınmaktadır. İşveren İş Yasası 25/2 maddesi uyarınca işçinin iş akdine son verdiği taktirde, işçi tazminata hak kazanamayacak, iş güvencesi hükümlerinden ve işsizlik ödeneğinden de yararlanamayacaktır. 4857 sayılı İş Yasası’nın 25/2-e maddesi uyarınca, ‘İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması’ durumunda işveren işçinin iş sözleşmesini sona erdirebilecektir.

Birçok Yargıtay kararında, işçinin işverenin haberi olmaksızın işyerine yapılan nakit ödemeyi alıp kendi kredi kartıyla ödeme yapması doğruluk ve bağlılığa aykırı olup, işverenin güveninin kötüye kullanılması olarak kabul edilmiştir. Konuya ilişkin olarak,

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/32671 Esas 2019/4880 Karar sayılı 27.02.2019 tarihli kararı ile; ‘Davacı iş akdinin haksız feshedildiğini iddia etmiş, davalı işveren davacının müşterinin nakit ödediği parayı alarak kendi kredi kartıyla ödeme yaptığı için iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur. Buna ilişkin tutanak dosyada olup, davacı dava dilekçesinde bu olaydan hiç söz etmemiş cevaba cevap dilekçesinde mevcut vakıa değerlendirildiğinde bu eylemin davacı tarafından tekrarlanmış bir olay olmadığı, gelecekte tekrarlanacağının belirsiz olduğunu işyerine ne şekilde zarar verdiğinin belli olmadığını açıklamış, günlük hayatta da bu tür şeylerin başka işyerlerinde de olduğunu belirtmiştir. … işten çıkarma nedeni olarak nakit parayı alıp kartla işlem yapması gösterildiğini biliyorum ancak biz çalıştığımız tüm yerlerde bunu yapıyoruz şeklinde bir açıklama yapmış. Mahkemece de “fesih nedeninin işyerinde sürekli olarak uygulandığının tanık beyanları ile dosyaya yansıdığı, bu şekilde yüze yakın işlem yapıldığının, bu durumun maaşların 3 ay gecikmesinin nedeni ile uygulandığı ve adeta işyeri uygulaması haline geldiğinin tanıklarca ifade edildiği” gerekçesiyle kıdem ve ihbar tazminatı kabul edilmişse de bu gerekçe yerinde değildir.

Öncelikle işçinin işyerine yapılan nakit ödemeyi alıp kendi kredi kartıyla ödeme yapması doğruluk ve bağlılığa aykırı olup, işverenin güveninin kötüye kullanılmasıdır. Başkalarının da bu şekilde davranması davacının eyleminin niteliğini değiştirmez. Davacı tarafça inkar edilmeyen ve tevilli olarak ikrar edilen bu eylem nedeniyle yapılan fesih haklı olup davacının kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi gerekirken yerinde olmayan gerekçeyle kabulü hatalıdır.’ şeklinde karar vermiştir.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
İŞÇİNİN İŞYERİNE YAPILAN NAKİT ÖDEMEYİ ALIP KENDİ KREDİ KARTIYLA ÖDEME YAPMASI, 9.0 out of 10 based on 4 ratings
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir