İŞÇİNİN PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ SEBEBİYLE İŞ AKDİNİN FESHİ-PERFORMANS VE VERİMLİLİK ÖLÇÜTÜ

Kas 19

İşçinin performans ve verimlilik sonuçlarının geçerli nedenle feshe dayanak olabilmesi için, performans ve verim kriterleri objektif ölçütlere bağlı olarak hazırlanmış olmalıdır. Buradaki objektif ölçütten kasıt, o işyerinde aynı işi yapanların aynı kurallara bağlı olması şeklinde tanımlanabilir. Performans ve verimlilik standartları gerçekçi ve makul olmalıdır. Performans ve verimlilik sonuçlarına dayalı işverence iş akdinin feshi durumunda geçerli bir sebebin varlığından söz edebilmek için, süreklilik gösteren (şartlara göre değişmeyen) düşük veya düşme eğilimli sonuçlar olmalıdır.

Bununla birlikte, işverence belirlenmiş olan performans ve verim kriterlerinin işçiye yazılı olarak bildirilmiş olması da gerekmektedir. İşçinin haberdar olmadığı bir performans sistemine dayanarak gerçekleştirilecek fesihte, işçi performans sonuçlarından yükümlü tutulamayacak ve dolayısıyla işverenin feshi geçerli nedene dayanmamış sayılacaktır.

Geçerli bir performans kriterinin varlığı ve bu kriterin işçi tarafından yerine getirilemediği her durumda işverenin iş akdini geçerli nedenle fesih hakkı doğmaz. Yargıtay kararları ve içtihatlarında vurgulandığı üzere, işçinin yetersizliğinin, performans düşüklüğünün işverence geçerli feshe dayanak yapılabilmesi için, yetersizliğin işyerinde olumsuzluklara yol açması ve yapılacak feshin “feshin son çare olması ilkesi” ne uygun olarak yapılmış olması gerekir.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
İŞÇİNİN PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜ SEBEBİYLE İŞ AKDİNİN FESHİ-PERFORMANS VE VERİMLİLİK ÖLÇÜTÜ, 10.0 out of 10 based on 1 rating
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir