TRAFİK KAZASINDA MADDİ-MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇMA SÜRESİ VE ZAMANAŞIMI SÜRESİ NEDİR?

Ara 04

Borçlar Kanunu’nun 72. maddesinde haksız fiilden zarar görenin bundan kaynaklanan zararın tazmini istemi ile açacağı davaların, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl ve herhalde fiilin işlendiği tarihten başlayarak 10 yıllık zamanaşımı süresine tabi bulunduğu belirtilmiştir.

Borçlar Kanunu’nun 72. maddesi devamında, tazminatın Ceza Kanunlarının daha uzun bir zamanaşımı öngördüğü cezayı gerektiren bir fiilden doğmuş olması halinde, bu zamanaşımının uygulanacağı belirtilmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ceza kanununda öngörülen daha uzun zamanaşımı süresinin, tazminat talebi ile açılacak davalar için de geçerli olabilmesinin koşulu, eylemin Ceza Kanunu kapsamında suç sayılmasının gerekli olmasıdır. Söz konusu yasa hükmü, ceza zamanaşımının uygulanabilmesi için sadece eylemin aynı zamanda bir suç oluşturmasını yeterli görmekte; bunun dışında, fail hakkında mahkumiyet kararıyla sonuçlanmış bir ceza davasının varlığı, hatta böyle bir ceza davasının açılması ya da zarar görenin o davada tazminat yönünden bir talepte bulunmuş olması koşulu aranmamaktadır. Bunun yanı sıra, söz konusu yasa hükmünde, ceza zamanaşımının uygulanması bakımından sürücü ve diğer sorumlular (örneğin, işleten) arasında bir ayrım da yapılmamış, böylece kuralın bunların tümü için geçerli olduğu, hepsi için aynı zamanaşımı süresinin uygulanacağı öngörülmüştür.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
TRAFİK KAZASINDA MADDİ-MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇMA SÜRESİ VE ZAMANAŞIMI SÜRESİ NEDİR?, 10.0 out of 10 based on 2 ratings

Incoming search terms:

  • manevi tazminat zamanaşımı
neslihan (71 Posts)

Av. Neslihan BARTAL lisans eğitimini aldığı İstanbul Kültür Üniversitesi’nde başarı bursu elde etmiş, 2004 yılında hukuk ve İngilizce eğitimini tamamlayarak mezun olmuştur. 2005 yılından bu yana özellikle İş Hukuku, Aile Hukuku (Boşanma, Nafaka, Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında), Ticaret Hukuku, İcra-İflas Hukuku, Borçlar Hukuku alanlarında birçok dava takip ve yöntemlerinde tecrübe kazanarak uzmanlaşmıştır. Hukukun çeşitli dallarında sertifika programları ve eğitim seminerlerine katılmış ve arabuluculuk eğitimi almıştır.


Share

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir